Kraambed

Na de bevalling komen we nog een aantal keren bij je thuis om te horen hoe het met jullie gaat. We overleggen met de kraamverzorgster, denken mee met eventuele vragen die jullie hebben en bieden ondersteuning waar nodig. Bij ongerustheid over moeder of kind zijn wij jouw eerste aanspreekpunt. In de kraamperiode leer je je kindje kennen. Samen met de ondersteuning van de kraamverzorgster leer je alles wat je nodig hebt om de eerste weken zoveel mogelijk te genieten van je kindje en van elkaar.

boek: perfecte bevallingen bestaan niet

Voeding

Welke voeding je je baby geeft is een belangrijke keuze. Al tijdens de zwangerschap zullen we je informeren over de verschillen tussen moedermelk en kunstvoeding. Je keuze heeft invloed op de ontwikkeling van je kindje en op de gezondheid van jullie beiden. Het is aan te raden om je te verdiepen in de voordelen van borstvoeding, waardoor je een voor jou goede keuze kunt maken. Wij werken samen met lactatie deskundige Jacqueline Gasse. Voor specifieke vragen en/of extra zorg kun je haar in de zwangerschap of kraambed benaderen.

Ouderschap

Voor de één is de kraamtijd een grote roze wolk; de ander ervaart in deze periode juist veel spanningen of onzekerheden. Het nieuwe leven met een baby en het herstellen van de bevalling is niet niks en heeft tijd en rust nodig. Essentieel in de start van de band van een ouder met zijn of haar kind is huid-op-huid-contact en met aandacht kijken naar je kind en reageren op de behoeftes van je kindje. Hierdoor voelt jullie kindje zich geliefd en begrepen.

Boek: perfecte moeders bestaan niet

Anticonceptie

Het kan soms even duren voordat je weer vruchtbaar bent na de bevalling, maar soms begint de menstruatiecyclus alweer vrij snel en ben je 2-3 weken na de bevalling alweer vruchtbaar. Als je niet snel opnieuw zwanger wilt worden, is het aan te raden om anticonceptie te gebruiken. Wij kunnen met je meedenken bij je keus voor anticonceptie. Als je een spiraaltje wilt, kun je deze ook laten plaatsen door een verloskundige welke werkzaam is bij het Verloskundig Centrum Nijmegen, zij zal ook direct een echo ter controle maken.