Studie wijst aan dat het aflikken van een speen door ouders mag

Afgelopen vrijdag presenteerden Amerikaanse onderzoekers op een congres van het American College of Allergy, Asthma and Immunology de resultaten van een studie onder 74 moeders en hun baby’s. De groep kinderen waarvan de moeders het speentje met de mond schoonmaakten, had minder van de immuunstof IgE in hun bloed dan de kinderen van de moeders die spenen uitkookten of onder de kraan hielden.

Hoe minder van deze stof, hoe beter je lichaam een onderscheid kan maken tussen goede en slechte bacteriën. Conclusie: door je speen af te likken, wordt je kind gezonder.

Niet te spastisch

Ook Tamana Zamani, verloskundige van het Geboortecentrum Amsterdam, vindt dat ouders ‘niet te spastisch’ moeten doen en raadt ouders aan het speentje zelf schoon te likken. “Je eigen bacteriën zijn het beste. Kinderen moeten een beetje worden blootgesteld. Maar voor de duidelijkheid: het gaat dus wel om de ouders, niet om andere mensen.”

Wel waarschuwt Zamani zwangere vrouwen die al een kindje hebben. “In dat geval mag je de speen niet schoon likken. Het kindje in je buik kan dan ziek worden. Ze kunnen hele heftige infecties en complicaties krijgen.”

Klik op de klaver voor het hele artikel

BRON

Maak een afspraak

Wil je direct contact met ons? Klik op de button hiernaast of bel ons op 024-6776446.

Maak gelijk een afspraak
2018-11-21T13:10:24+00:00