Beste zwangere en partner

Laatst bijgewerkt op 06-04-2020:

Lieve cliënten, bedankt voor jullie begrip voor de aangepast vorm van zorg! We begrijpen dat deze maatregelen veel impact op jullie hebben. We hopen dat we snel weer onze vertrouwde, persoonlijke manier van zorg weer kunnen geven. Hoe dan ook, zijn we er voor jullie!

De onderstaande informatie wordt zeer frequent bijgewerkt, dus hou dit goed in de gaten!

Op dit moment heerst er in Nederland een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus. Deze afspraken gelden tot in ieder geval 28 april 2020. In deze brief informeren wij je hierover. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de social media van onze praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden). Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

– Was regelmatig je handen – Hoest of nies in je elleboog – Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg – Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol – Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen – Houd sociale afstand (1,5 tot 2 meter)

Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie:

Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen, kraamzorg en ziekenhuizen:

· Cliënten die de komende weken een afspraak hebben op de praktijk kunnen gebeld worden door de verloskundige.

· Indien je niet gebeld wordt door de verloskundige kom je op de afgesproken tijd naar de controle, zonder partner en/of kinderen en wacht in de wachtkamer tot je binnengeroepen wordt. We doen dan alleen de controle van je bloeddruk, voelen de buik en luisteren naar het hartje. De rest van het gesprek doen we telefonisch vooraf of na afloop van de controle. Het is de bedoeling dat je dezelfde tijd uittrekt voor je controle en tijdens de controle kort contact hebt met de verloskundige.

· Tussen 16-27 weken zwangerschap zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze echt nodig zijn.

· Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik controleren.

· Vragen beantwoorden we telefonisch.

· Wij vragen je daarnaast ook om alleen naar deze controle toe te komen en geen kinderen of partner mee te nemen.

· Alleen (noodzakelijke) medische echo’s kunnen doorgaan, ook hierbij geldt dat je alleen komt, helaas mag je partner hierbij ook niet aanwezig zijn. Bij het verloskundig centrum Nijmegen gelden deze maatregelen ook. Dus bij de 20 weken echo kom je alleen, videobellen is wel toegestaan.

· Kraamvisites doen wij ook telefonisch, tenzij de hielprik moet worden gedaan of er een andere reden is dat we langs moeten komen.

· De 6 weken nacontrole doen we ook telefonisch.

· Groepsbijeenkomsten, zoals informatieavonden en Centering Pregnancy-bijeenkomsten worden afgelast, in ieder geval tot 28 april 2020. Via vccnijmegen.nl kan je middels een online meeting de voorlichtingsavonden over de bevalling en het geven van borstvoeding bijwonen, kijk op de site voor meer informatie en aanmelden.

· Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel. Ben je als partner ziek, dan mag je wel bij de bevalling aanwezig zijn, maar met isolatie.

· Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.

· In geval van een overdracht tijdens de bevalling (vanuit ons naar het ziekenhuis), heeft telefonisch overdragen de voorkeur. Uiteraard houden wij rekening met de indicatie van de overdracht.

· Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben, beperk het kraambezoek. Hoe minder mensen je ziet, hoe minder kans op besmetting.

· Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.

· Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.

· Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus. Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien.

Laten we hopen dat we allemaal in goede gezondheid blijven. Met al deze maatregelen komen we al een heel eind!

Met vriendelijke groet,

Verloskundige Praktijk Beuningen:

Marjo van Hoogstraaten,

Anneloes Bosz,

Liza de Jong-Bouwman

Maak een afspraak

Wil je direct contact met ons? Klik op de button hiernaast of bel ons op 024-6776446.

Maak gelijk een afspraak